Een platform voor studenten en hun omgeving

MoodSpace is een plek voor studenten. Vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. Met ruimte voor verhalen van studenten, peptalk en wegwijzers naar een luisterend oor. Dé check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid dus.

Maar MoodSpace is ook een plek waar je als vriend(in), ouder of personeelslid van een hogeschool of universiteit ontdekt wat jij zoal kan betekenen. Want met een duwtje in de rug wordt wat zwaar is lichter en voel je: ik ben niet alleen.

MoodSpace is er in het Nederlands en in het Engels. Onderstaande instructievideo toont je de weg dwars door MoodSpace. Verken je de website liever zelf? Wees altijd welkom.

Video

Voor en door studenten én met experten

MoodSpace is een realisatie van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) in nauwe samenwerking met studenten, academische experten, en de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. Dit in opdracht van Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts.

De kennis van verschillende academische disciplines over wat nu werkt rond psychische gezondheid bij studenten, en wat ook niet werkt, wordt voor het eerst op één centraal punt samengebracht, waardoor het fungeert als een state of the art, en een online draaischijf voor informatie rond welzijn en psychische gezondheid tot online hulpverlening. MoodSpace wil een katalysator worden om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken en om ervaringen uit te wisselen.

MoodSpace heeft stevige wetenschappelijke fundamenten. MoodSpace wordt vormgegeven door het SIHO-team en opgevolgd en geëvalueerd door een stuurgroep van academische experten:

  • Valérie Van Hees (SIHO - voorzitter werkgroep)
  • Maarten Vansteenkiste (UGent)
  • Ronny Bruffaerts (KU Leuven)
  • Patrick Luyten (KU Leuven)
  • Laurence Claes (KU Leuven, UAntwerpen) in samenwerking met Eetexpert
  • Imke Baetens (VUB)
  • Alexis Dewaele (UGent)
  • Gwendolyn Portzky (UGent)
  • Eva Dejaegere (UGent)
  • Tom Van Daele (Thomas More)

Uitgangspunt is het public mental health-perspectief.

Maar de kracht van MoodSpace ligt ook bij studenten. In hoe zij richting gaven en geven aan de uitbouw van het platform. In hoe zij MoodSpace dragen en waardevol invullen, met onder andere krachtverhalen, podcasts en initiatieven voor en door studenten.

Coördinatie en contact: Valérie Van hees (valerie.vanhees@siho.be)

Communicatiematerialen

De kracht van MoodSpace ligt ook bij studenten. Zij geven de communicatiematerialen en social media vorm.

Je kunt diverse materialen downloaden en drukken: